Öppna förskolan är en pedagogisk och kostnadsfri verksamhet som är ovärderlig för barn i åldern 0-5 år och deras föräldrar, där gemenskap och barnets sociala behov står i fokus.
Fördelen med öppna förskolor är att de möter behovet av informella, men värdefulla möten mellan föräldrar och ger dem möjlighet att utbyta insikter, råd och stöd om föräldraskapet och barnets utveckling. Det här är något som är många känner ett stort behov av under föräldraledigheten som lätt kan upplevas som en tid där man annars känner sig isolerad från omvärlden.
På de allra flesta öppna förskolor behöver besökare inte anmäla sig i förväg eller boka tid, vilket ger dem flexibilitet att delta vid önskade tillfällen. Det är något som verkligen underlättar eftersom det inte alltid är det lättaste att passa strikta tider med ett litet barn.
Öppna förskolor drivs oftast av kommuner eller kyrkor, men även ideella organisationer och privata aktörer. På så sätt agerar de som en bro mellan hemmet och den formella förskoleverksamheten. Denna sammanstrålningspunkt erbjuder en trygg övergång till förskolan genom gemensam aktivitet.
Vad gör man på öppna förskolan?
Utöver lek och umgänge erbjuder öppna förskolor stöd från professionella, som dietister, tandhygienister och fysioterapeuter. Detta breddar verksamhetens horisont och gör den till en integrerad del av föräldrarnas och barnens liv. Många öppna förskolor riktar också sin verksamhet mot specifika målgrupper, till exempel unga föräldrar, pappor och nyanlända föräldrar, vilket skapar inkluderande mötesplatser för olika samhällsgrupper.
Sammanfattningsvis är öppna förskolan en flexibel, inkluderande och kostnadsfri resurs som stödjer barns utveckling och skapar möjligheter för föräldrar att dela sina erfarenheter. Den fyller en nisch som en informell mötesplats för föräldrar och barn och kompletterar därmed den formella förskoleverksamheten på ett meningsfullt sätt.
Vilka får gå på öppna förskolan?
Åldersgränser varierar mellan verksamheter men i de allra flesta fall är åldern 0-5 år. Barn måste alltid vara där i sällskap med sin förälder eller en vårdnadshavare. Du kan komma och gå som du vill. Ingen föranmälan behövs och det är gratis.
Fika och mat
Många öppna förskolor erbjuder enklare fika, ofta till generösa priser, särskilt kyrkans öppna förskolor där det brukar vara gratis. Det går även bra att värma medhavd mat och låna bestick, tallrikar, glas och haklapp.
Hitta öppna förskolor i din stadsdel:
- Öppna förskolan Högdalen
- Öppna förskolan i Älvsjö
- Öppna förskolan i Årsta
- Öppna förskolan i Enskede
- Öppna förskolan i Farsta
- Öppna förskolan i Hägersten
- Öppna förskolan i Skärholmen
- Öppna förskolan i Skarpnäck